8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ TARSUS’TA YOĞUN KATILIMLA KUTLANDI
STK’LARA TEŞEKKÜR EDEN BAŞKAN CAN, “KADINLAR; HAYATIN MİMARLARI OLARAK EN BÜYÜK SAYGIYI VE ÖVGÜYÜ HAK ETMEKTEDİRLER"
 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Tarsus’ta, Belediyenin öncülüğünde, sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla kutlandı.

Yoğun katılımla gerçekleşen program belediye bandosu eşliğinde, Aznakay Parkı’ndan başlayıp, Cumhuriyet Alanında son bulan  kortej yürüyüşü ile başladı.  Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can ve eşi Öznur Can, Emniyet Müdürü Salim Çakan, İlçe Jandarma Komutanı Mahmut Erin, belediye meclisi üyelerinin katıldığı yürüyüşe,  Cumhuriyet Kadınları Derneği Tarsus Şubesi üyeleri, Tarsus Kadınlar Derneği, Siptilli Çarşısı Esnafları, TSK Güçlendirme Vakfı Tarsus Şubesi, Türk Kadınlar Birliği Tarsus Şubesi, Kırkkaşık Bedesteni Esnafları, Tarsus Kent Konseyi Kadın Meclisi, Atatürkçü Düşünce Derneği Tarsus Şubesi, Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Tarsus Temsilciliği, Tarsus Anıt Lions Kulübü, Tarsus Şelale Soroptimist Kulübü ve Belediyespor kadın sporcuları da eşlik etti.

Cumhuriyet alanındaki tören, Tarsus Kadınları adına iki şehit anasının Atatürk anıtına çelenk sunmaları ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Tarsus Kadınlar Derneği  adına açılış konuşmasını yapan Türk Kadınlar Birliği Tarsus Şube Başkanı Figen Aktan, günün anlam ve önemine değinen bir konuşma yaptı.

Daha sonra söz alan Belediye Başkanı Şevket Can, STK’larla birlikte hazırladıkları etkinliklerin dolu dolu ve yoğun katılımla gerçekleştiğini, emeği geçen herkese teşekkür ettiğini dile getirdi.

Kadınların, hayatın mimarları olarak en büyük saygıyı ve övgüyü hak ettiğini belirten Belediye Başkanı Şevket Can, “Tarih boyunca erkek ve kadına, fiziksel ve duygusal farklılıklarından dolayı değişik görevler ve sorumluluklar verilmiştir. Maalesef, kadın temel görevleri haricinde, sosyal hayatta, iş yaşamında, siyaset sahnesinde, erkekler kadar yer alamamıştır. Kadın ve erkek fırsat eşitliği kavramının, toplum tarafından kabul görmeye başlamasından sonra, kadınlar sosyal hayatta, iş yaşamında ve siyasette her geçen gün daha çok yer almaya başlamıştır.  Bir an önce bu süreç hızlandırılmalı ve kadınlarımızın temsili ve katılımı sağlanmalıdır.

Yüklendiği sorumluluklar açısından baktığımızda kadınların ev ve iş yükünün yanı sıra annelik gibi ulvi bir sorumluluğunun da bulunduğu göz ardı edilmemelidir. Hayatın ağır şartları altında, anne, eş ve iş kadını olarak ayakta kalabilen kadınlar; hayatın mimarları olarak en büyük saygıyı ve övgüyü hak etmektedirler.

Kadın, Annelik gibi kutsal bir görevi üstlenen ve bunun yanında yaşamın her zorluğunu omuzlarında taşıyan fevkalade bir varlıktır. Toplumun en önemli yapı taşı aile, ailenin de en önemli unsuru anne, yani kadındır.

Kadınlarımız  dünyanın hiçbir coğrafyasında görülmeyecek özverilerle, bu toprakların vatan olmasında, erkeklerle beraber mücadele vermiştir.

Özellikle, milletimizin verdiği o büyük mücadele de; Kurtuluş Savaşımızın destanlarında da hep kadınlarımızın ön planda olduğu hepimizce bilinmektedir.

Biz, her kadının kendini özgür ve eşit bir şekilde ifade etme, nasıl yaşayacağını, nasıl davranacağını ve nasıl giyineceğini nasıl ve nerede konuşacağını, kendini nasıl ifade edeceğini tamamen kendisinin belirleyeceğini, bu hususlarla ilgili sonsuz bir hak ve özgürlük içerisinde olması gerektiğine yürekten inanıyoruz

Ayrımcılık ve şiddete maruz kalan, yaşam hakkı elinden alınan, kısıtlanan yada kısıtlanmak istenen tüm kadınlarımızın koşulsuz olarak yanında olacağız,

Tarih boyunca kültür ve medeniyetler kadına ve erkeğe fiziksel ve duygusal farklılıklarından dolayı, çeşitli temel görev ve sorumluluklar yüklemiştir. Kadın temel görevleri haricinde, sosyal hayatta, iş yaşamında, siyaset sahnesinde, erkekler kadar yer alamamıştır. Kadın ve erkek fırsat eşitliği kavramının, toplum tarafından kabul görmeye başlamasından sonra, Kadınlar sosyal hayatta, iş yaşamında ve siyasette her geçen gün daha çok yer almaya başlamıştır. Amacımız bu süreci hızlandırmak ve kadınlarımızın hak ettiği seviyede temsilini ve katılımını sağlamaktır” dedi.

Yoğun katılım nedeniyle bugün burada ‘birlikte kuvvet doğar’ sözünün yerine geldiğini söyleyen Başkan Can, “Bu yılki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü şehrimizde farklı kutlamayı planladık. İlçemizdeki sivil toplum kuruluşları ile birlikte bir etkinlik takvimini oluşturduk. 3 gün süren programda çeşitli aktiviteler yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Birlikte kuvvet doğar, sözü bugün burada bir kez daha göstermiştir. Emeği geçen tüm sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.

Dünya, kadınların eli ile değişmektedir. Dünyanın en önemli gelişmelerine, özel ve anlamlı günlerine bakarsanız hepsinde kadınların verdiği mücadeleyi, çektiği acıları ve sonunda elde ettiği başarıyı görürsünüz.  Zira kadının olduğu yerde saygı vardır,

Kadının olduğu yerde güzellik vardır, Kadının olduğu yerde hoşgörü vardır,

Kadının olduğu yerde azim vardır, çalışma vardır, başarı vardır.

Başta şehit anneleri olmak üzere, tüm Kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından STK’larin açtığı stantlar gezildi.

08.03.2017 11:11:33